Met de FTP-client FileZilla is het mogelijk jouw website te uploaden. Je kunt FileZilla gratis downloaden via de website van filezilla. via de onderstaande link ga ja naar hun website Link. Zodra de download is voltooid, open je het bestand en volg je de installatie stappen.

Verbinden met de FTP-server

• Start FileZilla en vul linksboven bij ‘Address’ de naam van de FTP-server in. Deze instelling vind je terug in de e-mail met logingegevens of het Controlpaneel en heeft de vorm: ftp.example.com.
  • Vul bij ‘User’ jouw FTP-loginnaam in en vul bij ‘Password’ jouw FTP-wachtwoord in.
  • Klik op ‘Enter’.

Je hebt nu verbinding met de FTP-server. Links navigeer je handmatig naar de juiste map op je eigen computer, waarin jouw website of bestanden staan. Rechts staan de gele mappen die reeds op de server aanwezig zijn.

Bestanden uploaden naar de server

• Ga aan de rechterkant naar de map ‘Public HTML’ en dubbelklik op deze map om de inhoud ervan te bekijken. In deze map dien je jouw websitebestanden te plaatsen, zodat deze op internet te zien zijn. Zorg ervoor dat de eerste pagina van jouw website ‘index.html’ of ‘index.php’ heet, anders is je website niet te zien.
  • Ga aan de linkerzijde naar de map waarin je jouw website of bestanden hebt opgeslagen. Dubbelklik bijvoorbeeld op ‘C:’ en navigeer zo naar de juiste map.
  • Selecteer de bestanden die je wilt overzetten naar de server. Met Ctrl + muisklik selecteer je meerdere bestanden. Houd de Ctrl-toets vast en klik de bestanden aan die je wilt publiceren. Indien je de gehele website wilt overplaatsen, selecteer dan alle bestanden.
  • Om de bestanden te publiceren ‘sleep’ je de bestanden naar de rechterzijde, zodat deze binnen de folder ‘Public HTML’ komen te staan.

Let op: Bij het publiceren van je gehele website publiceer je alle bestanden voor jouw website en niet de map waarin jouw websitebestanden staan. Het ‘index.html’-bestand dient rechtstreeks in de rootfolder te staan.

In plaats van je bestanden te slepen naar de rechterzijde, kun je de bestanden ook handmatig overzetten naar de server.

• Klik boven in FileZilla op ‘Transfer’ > ‘Manual Transfer’.
  • In het nieuwe scherm selecteer je linksboven ‘Upload’ om bestanden van jouw computer op de server te zetten. Bij ‘Local File’ tik je de naam van het bestand dat je wilt publiceren.
  • Rechtsboven selecteer je ‘Use current server’. Indien ‘Start transfer now’ aangevinkt is, klik dan op ‘OK’ en je bestand wordt gepubliceerd.

Bestanden downloaden

Op dezelfde wijze kun je bestanden downloaden. Selecteer in dat geval linksboven ‘Download’. Geef de naam op van het bestand dat je wilt downloaden en druk op ‘OK’.